Voidaanko luomuruokaa pitää terveellisenä ja turvallisena – luonnollisena vaihtoehtona verrattuna ns. tavalliseen ruokaan? Onko luomun tuotanto eettistä ja ekologista? Aiheesta on liikkeellä paljon väärääkin tietoa, joten ensin on tärkeää määritellä mitä luomu todella on ja vasta sitten voimme vetää johtopäätöksiä sen terveellisyydestä.

Luonnonmukainen maatalous tunnetaan ympäristöystävällisyydestä ja laadusta. Mikä tekee luomuruoasta hyvää ja missä viljelyn ympäristövaikutukset näkyvät? Tutkimuksella on pystytty todentamaan eroja luomun ja tavanomaisen tuotannon välillä. Keinolannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttökiellon ja eläinten lääkinnän rajoitusten ohella myös käytetyt tuotantotekniikat vaikuttavat – luomu on monen asian summa.